Roosje Kemmink: Climate-growth interaction of trees in tropical Australia

Voor mijn onderzoek naar de invloed van klimaatomstandigheden op tropische boomgroei, heb ik in een team met 5 veldmedewerkers boomkernen geboord van Toona ciliata in het uiterste noordoosten van Australië. Doormiddel van hout bestuderen kun je de groeigeschiedenis van decennia lang terugzien, op deze plek is nog nooit eerder dit type onderzoek gedaan, dus ik ben reuze enthousiast en benieuwd naar de resultaten. Na een zeer leuke tijd waar we in het regenwoud op jacht zijn geweest naar de juiste bomen is het uiteindelijk gelukt om van 40 bomen houtsamples mee te nemen naar Wageningen. In het DENDROlab heb ik het hout aangesneden, de jaarringen geteld, gemeten en gekruisdateerd. Op deze manier heb ik jaarringreeksen gemaakt, die samen een jaarringchronologie van deze locatie vormen. Zoals al eerder genoemd is dit type onderzoek op deze locatie een primeur, dat betekent ook dat er geen referentie chronologie is van eerder onderzoek, wat het kruisdateren best een uitdaging maakt. Het is gelukt een chronologie te maken en ik heb de relaties tussen jaarringbreedte en klimaatomstandigheden onderzocht.